Wat is Moringa en waarom is het gezond?

Gepubliceerd op:
27/5/2024

Wat is Moringa?

Moringa, wetenschappelijk bekend als Moringa oleifera, is een snelgroeiende boom die oorspronkelijk afkomstig is uit Azië. Moringa staat ook bekend als de 'Miracle Tree' vanwege de enorme verzameling aan voedingsstoffen die aanwezig zijn in de bladeren en zaden en daardoor de geneeskrachtige werking die het heeft bij allerlei aandoeningen.

De Moringa boom wordt ondertussen verbouwd in tropische en sub-tropische gebieden over de hele wereld, van India tot de Filippijnen, en van Afrika tot delen van Latijns-Amerika. Hij wordt gewaardeerd vanwege zijn vermogen om in bijna elke omgeving te groeien en te gedijen, zelfs in droge en schrale bodems waar andere planten moeite zouden hebben om te overleven. Moringa bomen hebben het bijzondere vermogen om langdurige droogte te overleven.

Voordelen van Moringa

Een van de meest opmerkelijke kenmerken van de Moringa boom zijn de bladeren, die een schat aan voedingsstoffen bevatten en een breed scala aan gezondheidsvoordelen bieden. Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom de bladeren van deze boom worden beschouwd als een van de meest voedzame voedingsmiddelen op aarde:

1. Rijk aan Nutriënten

Moringa bladeren zijn een rijke bron van essentiële voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen, antioxidanten, en aminozuren. Ze bevatten onder andere vitamine A, vitamine C, vitamine E, calcium, magnesium, ijzer en kalium. Dit maakt ze tot een waardevolle aanvulling op het dieet, vooral voor mensen die moeite hebben om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

2. Sterke antioxidant eigenschappen

Antioxidanten spelen een cruciale rol bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam, die schade aan cellen kunnen veroorzaken en het risico op chronische ziekten kunnen verhogen. Moringa bladeren bevatten een verscheidenheid aan antioxidanten, waaronder quercetine, chlorogeenzuur, en beta-caroteen, die helpen bij het beschermen van het lichaam tegen oxidatieve stress en ontstekingen.

3. Ontstekingsremmende werking

Ontstekingen worden vaak beschouwd als de oorzaak van vele gezondheidsproblemen, variërend van artritis tot hartziekten. Studies hebben aangetoond dat bepaalde verbindingen in Moringa bladeren, zoals isothiocyanaten, ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

4. Verbeterde immuniteit

Dankzij de overvloed aan vitamines en mineralen die het bevat, kan het regelmatig consumeren van Moringa bladeren de immuniteit versterken en het lichaam helpen beter bestand te zijn tegen ziekten en infecties. Dit kan vooral gunstig zijn tijdens periodes van stress of wanneer het immuunsysteem extra ondersteuning nodig heeft.

5. Verhoogde energie en vitaliteit

Moringa bladeren zijn een natuurlijke energiebooster, dankzij hun hoge gehalte aan voedingsstoffen en de aanwezigheid van bioactieve stoffen zoals flavonoïden en polyfenolen. Het consumeren van Moringa bladeren kan helpen vermoeidheid te verminderen en het energieniveau te verhogen, waardoor mensen zich alerter en vitaler voelen gedurende de dag.

Waarom is Moringa waardevol in arme landen zoals Malawi?

Moringa blijkt een gamechanger te zijn voor de arme bevolking van Malawi om verschillende redenen. Allereerst kampt Malawi met een ernstig probleem van ondervoeding, vooral onder kinderen en zwangere vrouwen. De voedzame bladeren van de Moringa boom bieden een betaalbare en toegankelijke bron van essentiële voedingsstoffen, waaronder proteïnen, vitaminen en mineralen, die cruciaal zijn voor de algehele gezondheid en ontwikkeling. Bovendien is Moringa ook een veelbelovende oplossing voor mensen die leven met HIV, een ziekte die wijdverspreid is in Malawi. De immuniteitsversterkende eigenschappen van Moringa kunnen helpen bij het ondersteunen van het verzwakte immuunsysteem van mensen met HIV, waardoor ze beter bestand zijn tegen infecties en complicaties. Door Moringa te integreren in het dieet van de arme bevolking van Malawi, kunnen we niet alleen de honger bestrijden, maar ook bijdragen aan een verbeterde gezondheid en welzijn voor degenen die het het hardst nodig hebben.

Onze missie met Moringa

Als sociale onderneming willen we Moringa beschikbaar maken voor de lokale bevolking van Malawi en deze plant promoten zodat steeds meer mensen de voordelen zullen ervaren. Klik hier om te lezen hoe we Moringa aanbieden in het schoolontbijt bij verschillende scholen in Malawi.