Moringa voor je gezondheid: het verhaal van Ineke Selles

Gepubliceerd op:
19/6/2024

In 2015 kwam Ineke Selles terug naar Malawi met een missie. Ze wilde niet alleen haar werk als wijkverpleegkundige voortzetten, maar ook een bijdrage leveren aan de verbetering van de gezondheid van haar patiënten en de kinderen in de lokale school. Hier vertelt ze hoe ze de Moringa-boom ontdekte en welke impact deze ontdekking heeft gehad.

Hoe kwam je op het idee om Moringa te gebruiken?

"Toen ik in 2015 terugkwam naar Malawi werd ik thuiszorg verpleegkundige bij het Matunkha Centrum in Rumphi. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in voeding, dus wilde ik iets doen met voeding voor de gezondheid van mijn patiënten en de 300 kinderen die op het Matunkha Centrum naar school gaan. De lokale bevolking in Malawi heeft weinig variatie in hun dieet. Ze eten iedere dag hetzelfde soort eten. Mijn patiënten ervaren ondervoeding op verschillende manieren. Ik ben gaan nadenken over manieren om dit te verbeteren."

Hoe leerde je over Moringa?

"Mijn collega had een training gevolgd over verschillende kruiden die iets aan gezondheid kunnen bijdragen. De Moringa-boom stond op een poster in het kantoor van die collega. Deze boom had veel voordelen. Moringa bevat veel vitamines, veel mineralen en zelfs antioxidanten die het immuunsysteem versterken. Hij zei tegen mij: 'Deze boom wordt niet voor niets de 'Miracle Tree' genoemd. Het is echt een wonderboom.' En ik dacht, dit is precies wat we nodig hebben."

Hoe gebruik je Moringa in je werk?

"Ik begon erover te studeren, ik heb erover gelezen op internet om meer te ontdekken. Zo kwam ik erachter dat Moringa heel goed groeit in centraal Afrika. We hebben een kleine plantage gemaakt op het Matunkha Centrum waar we onze eigen Moringa bomen verbouwen. Ik ben nu bezig met het integreren van Moringa in de voeding van mijn patiënten en de kinderen op onze school. Iedere ochtend krijgen alle 300 kinderen van de school op het Matunkha Centrum een pap genaamd 'Likuni Phala' waar we Moringa aan toevoegen."

Wat is het resultaat van het gebruik van Moringa?

"De gezondheidsvoordelen zijn enorm. We zien verbeteringen in de algemene gezondheid van de mensen, vooral bij degenen die aan ondervoeding leden. Ook zien we een enorm verschil bij de kinderen op school sinds we Moringa toevoegen aan het schoolontbijt. De kinderen hebben veel meer energie, hun weerstand is hoger en ze worden minder snel ziek. Het is geweldig om te zien hoe iets natuurlijks zo'n groot verschil kan maken. Het geeft mij zoveel voldoening om te zien hoe deze 'Miracle Tree' levens kan veranderen."