Het belang van organische landbouw

Gepubliceerd op:
27/5/2024

Malawi, een prachtig land doordrenkt van natuurlijke schoonheid, maar helaas ook een van de armste landen ter wereld. Hier in Malawi leeft maar liefst 80% van de bevolking van hun eigen gewassen. Dit betekent dat de landbouw niet alleen een essentieel onderdeel is van het dagelijks leven, maar ook van cruciaal belang is voor het economische welzijn van het land als geheel.

Echter, ondanks het feit dat landbouw zo'n integraal onderdeel is van de Malawiaanse samenleving, zijn veel van de traditionele praktijken die worden toegepast, zoals het verbranden van vegetatie op het land, schadelijk voor het milieu en het voortbestaan van de boeren zelf. Deze praktijk, die door traditie is ingebed, leidt tot ontbossing en een aanzienlijk verlies aan biodiversiteit in het land.

Hier komt Miracle Tree in beeld. Als een sociale onderneming in Malawi is het onze missie om verandering te brengen, niet alleen in de manier waarop boeren hun land bewerken, maar ook in de manier waarop ze naar landbouw kijken. Wij laten zien dat duurzame, biologische landbouw de weg is naar een betere toekomst voor Malawi.

In de video bij deze blog zie je het land van een lokale boer. Hier zie je de schadelijke impact van traditionele praktijken zoals het verbranden van vegetatie geïllustreerd. Deze praktijk vernietigt niet alleen de biodiversiteit, maar heeft ook ernstige gevolgen voor de vruchtbaarheid van de grond. Het resultaat is een vicieuze cyclus van achteruitgang, waarbij de bodem steeds minder vruchtbaar wordt en boeren steeds afhankelijker worden van kunstmest om hun gewassen te laten groeien.

Maar er is hoop. Door middel van educatie en zichtbare praktijkvoorbeelden van toepassingen willen we boeren leren dat er een betere manier is. In plaats van vegetatie te verbranden, kunnen ze deze gebruiken om organische compost te maken. Dit niet alleen om de bodemvruchtbaarheid te behouden, maar ook om de natuurlijke balans en biodiversiteit van het land te herstellen.

Waarom is dit zo belangrijk? Ten eerste, vanuit economisch perspectief, kunnen boeren aanzienlijke kosten besparen door over te stappen op organische landbouwmethoden. Momenteel besteden veel boeren tot een derde tot de helft van hun jaarinkomen aan kunstmest en pesticiden. Door over te stappen op organische compost en organische conserveringsmethoden kunnen ze deze kostenpost elimineren en hun winst vergroten.

Maar het belang van duurzame landbouw gaat verder dan economische overwegingen. Het is ook essentieel voor het behoud van het milieu en het welzijn van toekomstige generaties. Door de natuurlijke ecosystemen te herstellen en te behouden, kunnen we Malawi helpen om zich duurzaam te ontwikkelen en hoop te bieden aan zowel de mensen als het land zelf.

In Genesis 2:15 wordt ons verteld om goed voor het land te zorgen, en dan zal het land goed voor ons zorgen. Deze eeuwenoude wijsheid is nog steeds relevant vandaag de dag. Door samen te werken met de natuur in plaats van roofbouw te bedrijven, kunnen we een toekomst creëren waarin zowel de mensen als het land gedijen.

Malawi heeft organische landbouw nodig, niet alleen voor vandaag, maar ook voor de generaties die nog komen.